הסרט הדוקומנטרי הקצר דוד פולונסקי – פנטסטיכאן (30 דקות) זמין לצפייה בראש העמוד.
דוד פולונסקי, מהמאיירים הבולטים והמוערכים בישראל ובעל מוניטין בינלאומי, עומד במרכז הסרט הדוקומנטרי הקצר דוד פולונסקי – פנטסטיכאן, שביים אופיר טריינין במסגרת הסדרה הדוקומנטרית "מוזות" של כאן 11. הסרט מציע לצופים הצצה נדירה אל עולמו הפנימי של יוצר משפיע ומעורר השראה, ומשתף רגעים מחייו האישיים ומהחוויות שעיצבו את יצירתו ואת מקורות ההשראה שלו. פולונסקי מתועד בעודו משוטט ברחובות תל אביב עם מחברתו, מחפש השראה לאיורי קובץ סיפורים מאת נורית זרחי, "פנטסטיכאן". הסרט מתעד גם מפגשים מרתקים עם יוצרים חשובים בחייו המקצועיים, כמו ארי פולמן ונורית זרחי. הסרט שוזר תיעוד של תהליך היצירה עם שיחות אינטימיות, שבהן פולונסקי משתף בכנות על חוויית ההגירה הטראומטית מקייב לישראל בילדותו ועל החיפוש המתמשך אחר זהות ישראלית. שני מרכיבים אלה הם מקור השראה ומוטיב מרכזי בעולמו האמנותי והאישי.
דוד פולונסקי התפרסם בזכות עבודותיו המגוונות באיור, אנימציה ועיצוב. אחד הפרויקטים הבולטים שלו, שמוצג בסרט דוד פולונסקי – פנטסטיכאן, הוא הסרט ואלס עם באשיר של ארי פולמן, שבו שימש כמעצב אמנותי בשיתוף פעולה עם במאי האנימציה יוני גודמן. הסרט מספר סיפור אישי על מלחמת לבנון הראשונה באמצעות אנימציה המספקת רובד ויזואלי עשיר ומרגש. פולונסקי יצר עולם חזותי מרהיב הנע בין מציאות לחלום, בין זיכרון לטראומה, ובכך הצליח להעביר את המורכבות הרגשית והפסיכולוגית של הסיפור. ואלס עם באשיר זכה להכרה בינלאומית רחבה ובפרסים רבים, בהם גלובוס הזהב ופרס אופיר. כמו כן היה מועמד לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר. שיתוף הפעולה עם פולמן נמשך גם בסרט כנס העתידנים, שבו היה פולונסקי אחראי על העיצוב האמנותי. הסרט זכה בפרס האקדמיה האירופאית לקולנוע על סרט האנימציה הטוב ביותר. עוד בקולנוע, פולונסקי שיתף פעולה עם מיכאל פאוסט ביצירת 1,500 הציורים שהרכיבו את הסרט אגדת חורבן של גידי דר. פולונסקי ופאוסט זכו בפרס אופיר לעיצוב אמנותי.
אהבתו הגדולה של דוד פולונסקי בתחום היצירה, כפי שהוא מספר בסרט, מתמקדת באיור של ספרי ילדים. לדבריו, נחום גוטמן השפיע רבות על יצירתו, שכן הוא מייצג עבורו את האתוס הישראלי באיור – גישה טבעית, אותנטית ובלתי מתאמצת, המסמלת עבורו את רוח הצבריות. פולונסקי מדגיש שהעובדה שלא גדל על ספרי הילדים הקלאסיים המוכרים לבני דורו יוצרת עבורו דיאלוג ייחודי עם עולם האיור הישראלי. ספרי ילדים הם סוג של קלחת תרבותית משותפת של החברה הישראלית, מסביר פולונסקי, וחשוב לו לזרוק את הקמצוץ שלו לסיר. פולונסקי אייר ספרים רבים שהפכו לנכסי צאן ברזל בספרות הילדים בישראל, בהם הגרסה מחודשת להכבש השישה עשר מאת יהונתן גפן, והרומן הגרפי יומנה של אנה פרנק בשיתוף פעולה עם ארי פולמן. יצירה זו זכתה להצלחה בינלאומית אדירה ותורגמה לשלושים שפות.
הסרט דוד פולונסקי – פנטסטיכאן, מציג גם איורים של פולונסקי מתוך ספר הילדים לילה בלי ירח מאת שירה גפן ואתגר קרת. הספר עוקב אחר מסעה של ילדה בשם דניאלה, שיוצאת לחפש את הירח שאבד בלילה אפל. האיורים שמלווים את הסיפור יוצרים עולם מסתורי ומלא רגש. פולונסקי מצליח ללוות את הקוראים במסעה הפיזי והרגשי של דניאלה, תוך יצירת חוויה ויזואלית פנטסטית. יצירתו מדגישה את חשיבות הדמיון והמסע הפנימי ומעשירה את הספר.
בסרט מתועדות גם עבודות פחות מוכרות של פולונסקי, למשל פסלים. פולונסקי מרחיב ומספר שתהליך היצירה שלו בציור מושפע דווקא מפיסול. "יש אנשים שיש להם יד קלה," הוא מסביר, "אני בונה את זה. אני מתקן ומתקן ומתקן, זה כמו לשייף את הציור." פולונסקי הציג את עבודותיו בתערוכות שונות. בשנת 2022 הוצגה במוזיאון תל אביב לאמנות תערוכה מקיפה של איוריו, אשר התמקדה בפרויקטים מרכזיים בקריירה שלו, כולל עבודותיו בקולנוע, בספרות ובתיאטרון.
במאי הסרט, אופיר טריינין, מצליח לחדור לעולמו הפנימי של דוד פולונסקי ברגישות רבה באמצעות אבחנות עדינות המבצבצות בין דיבורו של המאייר. מעבר לכך, גם בחירותיו של טריינין, למשל להותיר שאלות מסוימות ללא תשובה מלאה, מצליחות להאיר את מורכבות אופיו המופנם והמרתק של היוצר. הגישה האינטימית והכנה שלו מאפשרת לתעד רגעים אישיים במיוחד, בהם שיחות בין פולונסקי ואימו. השיחות חושפות את הקשיים שחווה פולונסקי בילדותו ואת תחושותיה של אימו לגבי בחירתו באיור, מקצוע שאינו נתפס כרווחי ומחייב עבודה בלתי פוסקת ומסירות אינסופית. פולונסקי משיב לאימו בעדינות ובכנות ומבהיר שלמרות המאמץ הרב, הוא בחר בדרך זו לא מתוך חובה אלא מתוך אהבה עמוקה ליצירה, שהיא מקור השראה וסיפוק אישי עבורו.
בסיכומו של דבר, הסרט הקצר דוד פולונסקי – פנטסטיכאן מצליח ליצור אינטימיות ייחודית שמגלה את עולמו הפנימי של יוצר מוערך, האדם שמאחורי יצירות חשובות בתרבות הישראלית. התוצאה מעלה את הערך הרב של מתן במה ליוצר לספר את סיפורו במילותיו שלו; מה שנחשף בשיחה האישית עם יוצר לעולם יהיה אותנטי וחזק מכל פרשנות או כתיבה של מבקרים.
"מוזות" היא סדרה של שישה סרטים דוקומנטרים קצרים מאת במאים שונים, המציגים מפגש מעמיק עם יוצר או יוצרת בישראל ומבט אינטימי אל תהליך היצירה שלהם. הסדרה היא מיזם משותף של כאן 11 – תאגיד השידור הציבורי, קרן מקור לסרטי קולנוע וטלוויזיה והקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה.