קמפוס ויטרה (Vitra Campus) הוא מתחם של חברת הריהוט השוויצרית ויטרה הממוקם בעיירה וייל אם ריין (Weil am Rhein) שבגרמניה, סמוך לגבולות שווייץ וצרפת. המתחם הוא מכלול של חללים שלכל אחד תכלית משלו: אתר ייצור תעשייתי של החברה, פארק אדריכלות ומוזיאון לעיצוב. חברת הרהיטים השוויצרית ויטרה מזמינה את המבקרים לחוויה יוצאת דופן ומסע מרתק אל הפילוסופיה שבבסיס העיצוב הייחודי והתרבות הארגונית שלה. החשיפה לרבדים אלה הופכת את המקום ליעד בלתי נשכח עבור חובבי אדריכלות ועיצוב. בקמפוס מספר מבנים אייקוניים שתכננו כמה מהאדריכלים בעלי שם עולמי ופורצי דרך כגון פרנק גרי (Frank Gehry), זהא חדיד (Zaha Hadid), טדאו אנדו (Tadao Ando), אלברו סיזה (Álvaro Siza) והרצוג ודה מרון (Herzog & de Meuron). כל מבנה בקמפוס ממלא תפקיד פונקציונלי ומשקף את החזון והגישה האדריכלית הייחודית של מתכנניו.
חברת ויטרה נכנסה לשוק הרהיטים לראשונה בשנת 1957, כאשר וילי ואריקה פהלבאום (Erika and Willi Fehlbaum) קיבלו את הרישיון לייצור קולקציית הרמן מילר (Herman Miller) עבור השוק האירופי. הקולקציה כללה עיצובים אייקוניים של המעצבים המובילים צ'ארלס וריי אימס (Charles and Ray Eames) וג'ורג' נלסון (George Nelson), שהניחו את היסודות למוניטין העולמי של ויטרה כיצרנית רהיטים איכותיים ומודרניים. כיום, ויטרה מנוהלת על ידי נורה פהלבאום (Nora Fehlbaum), המכהנת כמנכ"לית מאז 2016.
הקמת קמפוס ויטרה החלה בשנת 1981, לאחר ששריפה הרסנית כילתה חלקים נרחבים ממפעל ויטרה. רולף פהלבאום (Rolf Fehlbaum), בנם של מייסדי ויטרה, זיהה באסון הזדמנות ליצור חזון חדשני ופורץ דרך עבור החברה. ביוזמתו ובפיקוחו הוזמנו האדריכלים לתכנון המתחם הרבגוני כל כך. מגוון הסגנונות האדריכליים יוצרים מרחב דינמי, מעורר השראה ועשיר בתוכן. המיזם הפך לפרויקט אדריכלי מרהיב שמתפתח ומתחדש עד היום.
סיור בחללים השונים של קמפוס ויטרה:
מוזיאון העיצוב של ויטרה (Vitra Design Museum) שתכנן האדריכל פרנק גרי ונחנך בשנת 1989, מתאפיין בארכיטקטורה דה-קונסטרוקטיביסטית מרשימה, המדגישה צורות גאומטריות ומשלבת חומרים חדשניים. אוסף המוזיאון כולל רהיטים וגופי תאורה מהמאות ה-20 וה-21, ומציג יצירות של מעצבים מובילים. מלבד האוסף הקבוע, המוזיאון מציג מדי שנה שתי תערוכות מתחלפות רחבות היקף, המתמקדות בנושאים עכשוויים בתחום העיצוב התעשייתי.
מעבר לכך, המוזיאון מוציא לאור ספרים ומאמרים בנושא עיצוב ומארגן סדנאות ויוזמות חינוכיות במטרה להעמיק את ההבנה של הציבור ולחשוף את הפוטנציאל שיש בקשר בין עיצוב לחברה, לתרבות ולחיים האישיים. באמצעות יוזמות אלו המוזיאון משמש כפלטפורמה מרכזית לדיון בתפקידו של העיצוב בגיבוש עתידנו התרבותי והחברתי.
גלריית מוזיאון העיצוב של ויטרה (Vitra Design Museum Gallery), גם היא פרי יצירתו של האדריכל פרנק גרי, נבנתה בשנת 2003 כהרחבה למוזיאון. עד שנת 2010 שימשה הגלריה כחנות המוזיאון, אך מאז החליפה יעדה והפכה למרחב תצוגה דינמי שמוקדש לתערוכות קטנות וניסיוניות.
ויטרההאוס (VitraHaus), שתוכנן על ידי משרד האדריכלים השוויצרי "הרצוג ודה מרון", משמש כחנות הדגל של ויטרה וכמרכז לקולקציית הבית היוקרתית של החברה. המבנה, שנפתח בשנת 2010, הוא דוגמה מובהקת לפרשנות מודרנית ומקורית לבית כפרי מסורתי. מבנהו מתאפיין במבנים עם גגות משופעים המונחים זה על גבי זה. העיצוב החדשני של "ויטרההאוס" יוצר רצף של חללים מקושרים המאפשרים למבקרים לעבור בין תצוגות שונות של רהיטים – מעיצובים קלסיים שהפכו לסמלים של ויטרה ועד לעיצובים העכשוויים ביותר. נוסף לתצוגות הקבועות, "ויטרההאוס" מארח בקביעות אירועים ותערוכות ומעניק למבקרים הזדמנות להעמיק בעולם העיצוב ולהיחשף לחדשנות בתחום.
ויטרה שאודפוט (Vitra Schaudepot), שתוכנן אף הוא על ידי משרד האדריכלים "הרצוג ודה מרון", נפתח בשנת 2016. המבנה, המעוצב בקווים נקיים ומינימליסטיים וללא חלונות, משמש כחלל אחסון ותצוגה עבור מוזיאון העיצוב של ויטרה. ה"שאודפוט" מאחסן ומציג אחת מהתערוכות הקבועות הגדולות בעולם בתחום עיצוב הרהיטים, ובה יותר מ-400 פריטים מהמאה ה-19 ועד ימינו. פריטים אלה מספקים מבט מעמיק ומקיף על התפתחות העיצוב לאורך השנים.
מגדל המגלשה של ויטרה (Vitra Slide Tower), שתוכנן על ידי האמן הגרמני קארסטן הולר (Carsten Höller), הוא מבנה ייחודי המתנשא לגובה של 30.7 מטרים. המגדל, שנחנך בשנת 2014, משמש כעמדת תצפית, מגלשה ומיצב אמנותי. הוא מורכב משלושה עמודים אלכסוניים המתחברים בראשם, ומעליהם מסתובב שעון בקוטר של שישה מטרים. המבקרים יכולים לטפס לפלטפורמת התצפית וליהנות מהנוף של הקמפוס, ולאחר מכן להחליק במורד המגלשה הספירלית.
תחנת הכיבוי של ויטרה (Vitra Fire Station), היא אחת מהעבודות המוקדמות והבולטות של האדריכלית זהא חדיד. המבנה, שנבנה בשנת 1993, תוכנן כך במטרה להגן על מתחם ויטרה לאחר השריפה ההרסנית שאירעה בו. בתחנה חללים ייעודיים לרכבי כיבוי אש, מקלחות וחדרי הלבשה לכבאים, כמו גם חדר ישיבות ומטבחון לשימוש צוות התחנה. הצורה הפיסולית והגאומטרית של המבנה, עם השימוש בבטון חשוף, מעניקים לתחנה מראה עתידני וייחודי.
מרכז הכנסים של ויטרה (Vitra Conference Pavilion), שהושלם בשנת 1993, הוא יצירת מופת של האדריכל היפני הנודע טדאו אנדו. במרכז כמה חללי כנסים, מרביתם מצויים מתחת לפני הקרקע כדי למזער את השפעתו של המבנה על השטח הטבעי שסביבו, במיוחד על כר הדובדבנים היפהפה שנמצא בקרבת מקום. השילוב בפביליון בין אדריכלות לטבע הרמוני, שעה שכל פרט בעיצובו מתחשב בסביבה הקיימת.
מבני המפעל של ויטרה הם חלק בלתי נפרד מהמבנים האדריכליים בקמפוס. אחד ממבני המפעל תוכנן על ידי פרנק גרי בשנת 1989, והוא ממוקם בסמוך למוזיאון העיצוב של ויטרה. בשנת 2010 עיצב משרד האדריכלים היפני "סאנאא" (SANAA) מבנה מפעל נוסף בקמפוס, שמציג את גישתם המינימליסטית והחדשנית.
בית הגן של ויטרה (Vitra Garden House), שתוכנן על ידי האדריכל היפני-צרפתי צויושי טאנה (Tsuyoshi Tane), הוא אחת התוספות האחרונות והמרשימות לקמפוס. המבנה, שנחשף לראשונה במהלך ארט באזל 2023, הוא בית קטן ומתומן שבנוי מחומרים טבעיים כמו אבן, עץ וקש. באמצעות השימוש בחומרים טבעיים וטכניקות מסורתיות, הצליח טאנה ליצור מרחב המתמזג באופן טבעי עם הסביבה ומציע מקום שלֵו להרהורים. קמפוס ויטרה משמש כמרחב דינמי עבור אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים, ומאפשר להם לשהות בסביבה מעוררת השראה שחוגגת פרקטיקות רב-תחומיות וניסיוניות בתחום העיצוב והארכיטקטורה.